Efter operationen

Så snart operationen är klar tas du till uppvakningsavdelningen. På uppvakningsavdelningen får du vila och vi ser till att du mår bra. Du får ligga kvar till dess att du har kissat och innan du går hem får du även träffa gynekologen.

De första veckorna efter operationen kommer det ofta lite blodig flytning från slidan. Duscha istället för att bada, undvik samlag och tampong så länge du har flytningar. 

Medicinering efter din operation

Kom ihåg att köpa hem Alvedon och Ipren och ta det smärtstillande som ordinerats vid hemgång. Trötthet och lätt till måttlig smärta i underlivet är normalt den första tiden.

Om du har genomgått en rekonstruktiv kirurgi av felläkta muskler kan du förvänta dig att ha betydande smärta de första dagarna efter operationen. Du kommer då att få med dig några lämpliga smärtstillande tabletter. Om de inte räcker finns det recept för att hämta ut fler. 

Totalt sett ska smärtan ändå klinga av allt mer de närmsta dagarna. Detta innebär att du med tiden kommer att behöva allt mindre smärtstillande.

Använder du lokalt östrogen t ex Vagifem eller Ovesterin så kan du återuppta behandlingen 2 veckor efter operationen. 

Biverkning av smärtstillande

Ibland blir avföringen hårdare än vanligt efter operationen särskilt om du äter starka smärtstillande tabletter. Det är viktigt att undvika att krysta. 

Inför hemgång

Innan hemgång kommer du få information och råd kring din eftervård och du får möjlighet att ställa frågor. Det är viktigt att du tar den ordinerade medicineringen och följer doseringen.

Efter en framfallsoperation kan ett eventuellt urinläckage bli både bättre och sämre. Blir det sämre, får man utreda och behandla det i ett senare skede. Det ses inte som en komplikation, utan något som vi har med i beräkningen. 

Sjukskrivning

Du kan bli sjukskriven i 2-5 veckor beroende på vilken operation som utförs och vilket arbete du har. Därefter kan du återgå till dina normala aktiviteter.

Träning

Gradvis tilltagande träning, till exempel i form av promenader ute rekommenderas. Cykling, skidåkning, simning, löpning, samlivet, samt lyft som överstiger 4 kg bör du vänta med i 4 veckor. Knipövningar kan du börja med efter 4 veckor.

Återbesök

Återbesök behövs normalt inte. Vi kommer att skicka en enkät till dig 8 veckor och 1 år efter operationen. Enkäten är ett led i vårt kvalitetsarbete och vi är tacksamma om du fyller i den.

Önskar du inte delta i vårt kvalitetsregister, meddela oss så ordnar vi det. 

Sjukdomskänsla

Om du skulle få feber över 38 grader, kraftigare smärtor i buken, riklig blödning eller illaluktande flytningar under de närmaste dygnen efter operationen ska du söka vård på din hemort.

Ta gärna kontakt med oss om du har ytterligare frågor, telefon 010-251 24 40.

Meny