Frågor och svar

Här nedan kan du finna svaren på de vanligaste frågorna angående förlossningsskador. Hittar du inte svaren på det du söker, tveka inte att kontakta oss på telefon 010-251 24 40 eller via e-post kontakta@opemera.se

Det kan vara en försvagning av slidans bakvägg. Då kan ändtarmen bukta in i slidan vilket gör att det blir en fel vinkel och att avföringen fastnar där. Genom att föra in fingret i slidan kan du trycka till och få rätt vinkel. Detta kan bero på en tidigare förlossningsskada eller kronisk förstoppning. Vi hjälper dig gärna med en bedömning.
Det kan naturligtvis finnas många olika orsaker. Stress, smärta eller sköra slemhinnor mm. Men det kan även bero på en förlossningsskada. Om muskeln bulbocavernosus, som sitter längs blygdläpparna upp till klitoris är skadad, kan det försvåra för kvinnan att få orgasm vid penetrerande samlag. Det går att operera den skadan, men forskningen har inte tydligt visat att patienten alltid återfår känseln helt efter en sådan operation.
Väldigt vanligt bekymmer för kvinnor och du är absolut inte ensam! Det första du ska göra är att aktivt försöka träna upp din bäckenbotten. Det finns en bra app som heter TÄT som är enkel att följa, för att stärka upp din muskulatur och genom det orka hålla upp bäckenbotten när du tränar. Du kan även prova sätta in en stor tampong som stöttar upp urinröret. Fungerar inte det finns det olika typer av hjälpmedel eller operation. Vi erbjuder TOT operation i nuläget.
Ibland är det svårt att veta vad som är normalt efter att ha fått en förlossningsbristning. Om det är normalt åldrande eller en komplikation. Vi erbjuder dig hjälp med undersökning för att utreda detta.
Det kan vara ett framfall, dvs att vaginalväggarna har tappat sin spänst eller att livmodertappen har ”halkat” ner. Är du kvinna och har kommit in i klimakteriet så är det första du ska göra att börja använda lokalt östrogen. Det är inte farligt att drabbas av ett framfall men kan var obehagligt. Genom att träna upp din bäckenbotten kan du stärka upp musklerna och symtomen från ditt framfall kan upplevas bättre. Men man kan inte träna bort ett framfall. Det finns olika hjälpmedel som kan stabilisera upp ditt framfall. Vi erbjuder operation av framfall.
Om du inte kan knipa, inte hittar musklerna eller inte blir starkare när du aktivt kniper, då bör du fundera på om det kan vara någon skada från en förlossning. Ibland kan det uppstå en skada vid förlossningen som inte syns och därför kan missas. Ett vanligt symtom kan då vara vidhetskänsla, svårigheter att knipa och tarmtömningssvårigheter. För att säkert veta måste du träffa någon som kan göra en bedömning av anatomin i bäckenbotten.

Meny