Symtom

Hur vet jag om jag har en förlossningsskada?

Ibland kan det vara svårt att veta vad som är normalt efter en förlossning.

  • Man kan ha fått en bristning som blivit sydd men där resultatet inte blivit bra.
  • Man kan ha fått en bristning under slemhinnan i slidans bakvägg som inte blivit diagnostiserad och åtgärdad.
  • Man kan ha blivit sydd på ett felaktigt sätt.

Det kan vara svårt att veta vad som är en komplikation och vad som är normalt.  Om dina besvär ger en långvarig påverkan på din livskvalité bör du söka hjälp. Vi vill gärna hjälpa dig.

Om du inte kan knipa, inte hittar musklerna eller inte blir starkare trots att du aktivt kniper, då bör du fundera på om orsaken kan vara en defektläkt skada efter en förlossning.

Anatomiska defekter kan påverka funktionen i bäckenbotten. Ibland kan rekonstruktiv kirurgi vara ett behandlingsalternativ.

Om det finns en muskelsvaghet så är den första åtgärden bäckenbottenträning. Om du redan har god styrka och muskelkontroll men en synlig/kännbar muskeldefekt kan bäckenbottenträning göra att du får ont istället, eftersom du då överkompenserar med de omkringliggande musklerna.

Ibland kan det uppstå en skada vid förlossningen som inte syns och därför kan missas. Skadan kan ha uppstått för länge sedan, då ibland varken barnmorskor eller läkare vet hur man skulle sy en bristning eller ett klipp. Ett vanligt symtom kan då vara vidhetskänsla, tyngdkänsla, svårigheter att knipa, urininkontinens och tarmtömningssvårigheter. Ofta finner man då att kvinnan har en kort mellangård och/eller en skada under slemhinnan i slidans bakvägg eller i slidans framvägg. Detta kan man åtgärda genom rekonstruktiv kirurgi.

En ganska vanlig bristning vid förlossningen är att musklerna som går under de inre blygdläpparna och fäster mot mellangården lossnat. Det kan ge symtom som minskad stimulans av klitoris i samband med penetrerande samlag. Det kan också ge urininkontinens. Denna muskel går att laga. Det är inte säkert att man återfår full känsel efteråt, men det kan bli bättre.

Allt går inte att laga helt, men en rekonstruktiv operation kan till stor del återskapa det som tidigare gått sönder och livskvalitén kan bli avsevärt bättre. Du erbjuds efter operationen personlig hjälp att lära dig använda dina ihopsydda muskler igen. De flesta av alla patienter är nöjda 1 år efter en sådan rekonstruktiv operation. backenbottenutbildning.se/

Meny